fbpx Skip to content

Staan wij aan de vooravond van ‘Social burnouts’?

Oké, ik zal gelijk met de deur in huis vallen. Ik ben verslaafd. There, I said it. Honderd procent guilty. Ben ik er trots op? Nee, natuurlijk niet. Is het levensbedreigend? Nee, dat gelukkig niet. Is het gevaarlijk? Nee, dat ook niet. Is het overheersend? Nja… dat denk ik wel. Is het hardnekkig? Oh, hell yeah! Maar ik weet dat er met mij nog heel veel anderen zijn die hier ook mee ‘kampen’. En dan vooral mijn generatie, de Millennials. Juist door óns is deze verslaving ontstaan! Waarom? Omdat wij altijd connected willen zijn.

We’re totally fucked up in cyberspace!

We zijn opgegroeid in een tijdperk waar we alle antwoorden online opzoeken. Zonder supersnel internet raken wij al snel geïrriteerd, laat staan wanhopig. We appen en streamen terwijl we ons in het verkeer begeven. En ook al staan we de gehele dag in contact met vrienden, familie, collega’s, kennissen… toch zijn we a-socialer dan ooit te voren. Want wat doe je als je op de bus staat te wachten? Wat doe je als je in de wachtkamer zit bij de tandarts? Wat doe je als je op je bestelling wacht bij de Chinees? Uhuh… we wisselen geen woord met andere aanwezigen maar turen allemaal op ons scherm. Scrollen verveeld door onze Social tijdlijnen. Kijken of we al van het laatste nieuws op de hoogte zijn, om te zien wat je volgers uitspoken. Het is een pure gewenning. En ik doe het zelf net zo hard! Zelfs als je smartphone zwijgt, toch ontgrendel je soepeltjes je telefoon om te kijken of je écht geen nieuwe meldingen hebt. Hiermee moeten we toch met z’n alle bekennen:  we’re totally fucked up in cyberspace! Staan wij hiermee aan de vooravond van ‘Social burnouts‘?!

Even lekker een potje Social-detoxen

Steeds meer BN’ers maken dapper bekend dat zij hun Social apps verwijderen van hun telefoon, omdat ze het té veel hun leven vinden beïnvloeden. Zo maakte Simon Keizer onlangs een vlog waarin hij zijn Social-detox deelde. Hij verwijderde zijn Instagram app van zijn iPhone en hield de kijker op de hoogte van zijn ontwenningsverschijnselen. Wat bleek? Tijdens 10 minuten wachten had hij minstens 8 keer de neiging gehad om zijn mobiel te pakken! En ik zeg je eerlijk, ik zou het echt niet beter gedaan hebben. Maar de vraag die bij mij naar boven kwam was: wat is nou de reden dat we dit doen? Is het een oorzaak of een gevolg? Is het niet gewoon een vlucht naar ‘doelloze’ ontspanning, waarin we even een break nemen van het hectische leven dat we hebben? Want wij Millennials zijn een kei in het willen bereiken van de top en daar staat wat tegenover. Of is het gewoon pure nieuwsgierigheid die constant gevoed wil worden met nieuwe informatie? Bang om iets te missen of ergens te laat van op de hoogte te zijn?

Stel je berichten uit, niet je leven!

Als rasechte Millennial én Insta-junkie zou zo’n Social detox voor mij ook niet verkeerd zijn. Maar omdat het ook mijn werkgebied is, kan ik het voor mijzelf al snel goed praten. Daarom verwijder ik de apps niet, maar stel ik de meldingen uit zodat ik niet word afgeleid. Wist je dat Insta hier ook aan gedacht heeft? Kijk maar eens bij ‘Meldingen’, onder ‘Instellingen’. Daar kun je instellen dat je de komende 1, 2, 4 of 8 uur geen meldingen wilt ontvangen, zodat jij je kunt focussen op je werk of studie. Gezellig met vriendinnen uit eten kunt, zonder afgeleid te worden. Of op visite kunt zonder herinnerd te worden aan een nieuwe ‘like’. En jou de gelegenheid geeft om toch eens dat gesprek aan te gaan tijdens het wachten. Best sociaal van Insta, vind je niet?!

Liefs,

Elvira

2 reacties

  1. Monique op april 12, 2019 om 4:23 am

    Leuk geschreven! En bedankt voor de tip!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top