fbpx Skip to content

Wat is het verschil tussen marketing en branding?

Marketing is alsof iemand je mee vraagt op date.
Branding is de reden waarom je ‘JA’ zegt.

MARKETING ft. BRANDING
Als je nu denkt dat deze twee termen hetzelfde betekenen, don’t worry, je bent niet de enige… De betekenis ligt in het verlengde van elkaar, maar toch komen ze allebei vanuit een andere richting.

Grof weg gezegd is marketing het vinden en activeren van (potentiële) klanten. Je ‘duwt’ als het ware informatie hun kunt op, met de bedoeling dat het hun triggert. Dit heeft een ‘push’ werking, waarbij je vooral informatie aan het zenden bent.

Maar de branding moet er voor zorgen waarom je (potentiële) klant valt voor jouw uitstraling; zich letterlijk ‘aangetrokken’ voelt, emotioneel betrokken raakt en ambassadeur van jou of je business wordt. Dit heeft een ‘pull’ werking.

“Waarom zou ik op Insta gaan? Daar zitten al zoveel concurrenten…”

Veel van mijn klanten worstelen met de vraag ‘Op Insta zijn al zoveel concurrenten, waarom zou een klant dan nog voor mij kiezen?’. Luister, ik begrijp je onrust. Ook ik heb hier zo nu en dan last van, trust me… Maar het gaat er om hoe jij jezelf blijft onderscheiden.

Geen enkele chefkok maakt een sausje precies hetzelfde als een ander, omdat hij zijn eigen recept gebruikt. En dat is precies de reden waarom jij het gerecht van de ene kok lekkerder vindt, dan de ander. Je krijgt voorkeur voor dat ene sausje, besteld de volgende keer weer datzelfde gerecht in hetzelfde restaurant en roept op elke verjaardag dat je daar zó lekker kunt eten: é voila, een ambassadeur is geboren!

Daarom help ik mijn klanten bij het maken van hun eigen sausje, gevuld met hun eigen kernwaarden en stijl als ingrediënten.
Marketing is dus niks anders dan laten zien wat je aanbod is, maar de branding is de beleving er om heen wat een klant doet beslissen om voor JOU te kiezen.

Zou je een keer wat willen gaan drinken met mij?

Misschien vind je het leuk om een keer met mij op date te gaan? Dan neem ik je mee naar dat ene restaurant en vertel ik je alles over hoe jij je business kunt positioneren én profileren on the Insta!

Ik hoop op een ‘JA’ van jou! 😉

Ps. ik zit nog in mijn Dry January, dus nog even geen glas wijn of bubbels bij het eten voor mij. Of we plannen de afspraak daarna! 😉

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll To Top